Lemmer Ahoy

Lemmer Ahoy is eerste grote wedstrijd skûtsjesilen

Lemmer Ahoy wordt gehouden vanaf Hemelvaartsdag tot en met de zaterdag, georganiseerd door de WSV De Zevenwolden. Het IJsselmeer en de Lemster baai vormen het strijdtoneel. Opmerkelijk is de grote belangstelling van zowel zeilers als toeschouwers voor deze eerste, belangrijke wedstrijd voor skûtsjes in het nieuwe vaarseizoen.

Skûtsjesilen
Lemmer Ahoy start traditioneel in de ochtend van Hemelvaartsdag en duurt drie dagen. De strijd tussen de skûtsjes moet wel gelijkwaardig zijn. Dus varen de verschillende klassen op verschillende tijdstippen. Dat is ook nodig voor de veiligheid, omdat er aan Lemmer Ahoy veel schepen meedoen. Hun competitie is vriendschappelijk, maar ook heel fanatiek. Dat laatste is niet onbelangrijk. Een serieuze start telt zwaar voor de schippers. Vaak gaat het dan immers om het inwerken van nieuwe bemanningsleden en een test of alles technisch aan de verwachtingen voldoet. Het wedstrijdwater voor de skûtsjes is voor het grootste deel in de Lemster baai. Hierdoor zijn ze vanaf de wal goed te volgen. Vooral de pier bij het strand is voor hen een goede uitkijkpost.

Gezellig
Aan wal vermaakt iedereen zich ook uitstekend. De skûtsjes meren af bij de Vuurtorenweg. Op deze Ahoy-dagen is het heel gezellig in het centrum van Lemmer. Voor de zeilers komt daarbij nog het samen vis eten en feesten met elkaar op de vrijdagavond. Die combinatie maakt Lemmer Ahoy tot een populair zeilevenement, waar velen zich elk jaar weer op verheugen.