We zoeken nieuwe leden Word lid

Lemmer Ahoy 2019

Lemmer Ahoy 2019

ZEILWEDSTRIJDEN tussen skûtsjes & overige rond- en platbodems

Lemmer Ahoy 2019 is vanaf Hemelvaartsdag 30 mei tot en met zaterdag 1 juni 2019. Dit wordt de 37ste editie van Lemmer Ahoy, georganiseerd door de WSV de Zevenwolden. Het IJsselmeer en de Lemster baai vormen het strijdtoneel. Opmerkelijk is de grote belangstelling van zowel zeilers als toeschouwers voor deze eerste, belangrijke wedstrijd voor skûtsjes en overige rond- en platbodems van een nieuw vaarseizoen.

Skûtsjesilen
Lemmer Ahoy start traditioneel in de ochtend van Hemelvaartsdag en duurt drie dagen. De meeste aandacht krijgt de strijd tussen de skûtsjes van de SKS en IFKS. Hun competitie is vriendschappelijk, maar ook heel fanatiek. Dat laatste is niet onbelangrijk. Een serieuze start telt zwaar voor de schippers. Vaak gaat het dan immers om het inwerken van nieuwe bemanningsleden en een test of alles technisch aan de verwachtingen voldoet. Het wedstrijdwater voor de skûtsjes is voor het grootste deel in de Lemster baai. Hierdoor zijn ze vanaf de wal goed te volgen, door de vele belangstellenden en families. Vooral de pier bij het strand is voor hen een goede uitkijkpost.

Overige rond- en platbodems
De overige rond- en platbodemschepen hebben hun eigen wedstrijd. Ook voor hun schippers is Lemmer Ahoy meestal de eerste ontmoeting in een grotere kring. Deze wedstrijden zijn een eindje verderop het IJsselmeer. De reden is, dat daar de schepen voldoende ruimte en diepte krijgen. Deze wedstrijden zijn te volgen vanaf de Friese Hoek aan de Noordermeerdijk langs de Noordoostpolder. (Met fiets bereikbaar: https://www.4sailors.nl/lemmer-kaart/  )

Gezellig
Aan wal vermaakt iedereen zich ook uitstekend. De skûtsjes meren af bij de Vuurtorenweg. Voor en na de wedstrijden liggen de andere rond- en platbodems in de havenkom van Lemmer. Op deze Ahoy-dagen is het heel gezellig in het centrum van Lemmer. Voor de zeilers komt daarbij nog het samen vis eten en feesten met elkaar op de vrijdagavond. Die combinatie maakt Lemmer Ahoy tot een populair zeilevenement, waar velen zich elk jaar weer op verheugen.

Verwijzingen op deze Zevenwolden-site:
https://zevenwolden.nl/evenementen/lemmer-ahoy/aankondiging-2/
(v.a. 8 april 2018 / Idem t.a.v. digitaal inschrijven.)
• Overige: https://zevenwolden.nl/events/event/lemmer-ahoy-2018/
• Foto’s: https://zevenwolden.nl/evenementen/lemmer-ahoy/fotos/