Friese Hoek race verslag van de aken

Zaterdag 7 oktober

In de aken klasse hadden zich 14 aken aangemeld. Genoeg deelnemers om een leuke wedstrijd mee te varen. Ware het niet dat de weersvoorspellingen slecht waren. Onderweg eerst maar eens contact opgenomen met weerman Piet Paulusma. Windkracht 6 ZW , na 11.00 nog aantrekkend naar 7 en veel regen. Enkele aken waren met gereefde zeilen het wedstrijdveld al aan het verkennen. Tijdens het uitzetten van de boeien nam de wind in kracht toe. Op de startkotter vloog de koffiemelk door de lucht en wist de bemanning zich maar met moeite staande te houden. Na enig overleg werd besloten om de wedstrijd af te blazen. Een aantal aken hadden al doorgegeven niet te gaan zeilen onder deze weersomstandigheden.

 

Zondag 8 oktober

Gelukkig waren de weersvoorspellingen voor zondag een stuk beter en werd om 09.00 koers gezet naar het IJsselmeer. Met een windkracht 3 NW kon de wedstrijdcommissie een prima baan uitzetten en werd om 10.30 de startprocedure voor klasse 5 in gang gezet.  De 4 deelnemende aken in deze klasse kwamen iets te laat uit de startblokken en moesten er duidelijk nog even in komen.  10 minuten na klasse 5 klonk het startschot voor de klassen 6 7 en 8. Deze aken hadden er zin in en waren iets te gretig waardoor een aantal te vroeg over de startlijn kwamen.  Bij de tweede wedstrijd besloot de wedstrijdcommissie om de klasse 5 twee rondes te laten zeilen en de klassen 6 7 en 8 één  ronde waardoor er nog een derde wedstrijd gezeild kon worden. De wind trok een klein beetje aan en waarachtig kwam de zon ook nog tevoorschijn. Na een teleurstellende zaterdag was dit een prachtige wedstrijddag waar volop van werd genoten. Iets voor half 3 klonk het laatste finish schot en voer de aken vloot terug naar de haven. Daar werd in het zonnetje nagepraat en een drankje gedronken.