HT Race Sloeproeien

Afgelopen vrijdag was het dan zover voor de L8, “de moeder van alle sloeproeiraces”, de HT-race, oftewel de Harlingen-Terschelling race.

De heren hebben in de voorbereiding dan ook niets aan het toeval overgelaten voor deze uitputtingsslag over ongeveer 34 kilometer!

Natuurlijk werd ook deze wedstrijd weer gesponsord, te weten door: Windcat Workboats, a transfer for offshore personnel en Breimer’s Bakkerij had weer het ontbijt en lunch verzorgd.

12.05 uur was het dan eindelijk zover, de start voor de L8 aan de HT, ditmaal met de vervangende stuurman Folkert Faber. Reden voor de wisseling was omdat JOK het volgschip bestuurde. De heren van “de Lemmer” starten in de tweede startgroep, 5 minuten later dan de dames. Na ongeveer drie kwartier konden de dames van het “Lyts Leeuwke” worden ingehaald, die op dat moment aan kop gingen in de race. Gebroederlijk trokken het “Leeuwke” en het “Lyts Leeuwke” een gat met de rest van de boten, wat voor de meegereisde supporters uit Lemmer een mooi plaatje opleverde.

De eerste 28 kilometer van de race zijn met de getijstroom mee en hier werden soms snelheden van boven de 12 kilometer per uur gehaald. Bij Vlieland moest rechtsaf geslagen worden het Schuitegat in. Hier zit het venijn van de HT-race, dit stuk is namelijk over een afstand van 6 kilometer tegen de getijstroom in en windkracht 4 tegen. Waar de eerste 28 kilometer in ongeveer in 3 uur “voorbij vlogen”, waren de laatste 6 kilometers een ware test op kracht, karakter en doorzettingsvermogen. Een kreet, welke door de stuurman werd gebruikt om ons bij de les te houden was, “Pijn is maar voor even, Glorie voor eeuwig!”.

Het heeft geholpen, waar de eerste 2 kilometer van het Schuitegat werden afgelegd in een gemiddelde snelheid van 4,5 kilometer per uur, werden de daaropvolgende 4 kilometer afgewerkt in een tempo van 5,5 tot 6 kilometer per uur.

Al met al kunnen de heren terugkijken op een zeer goed debuut met een 50e plek overall van de 137 deelnemers, een prestatie om trots op te zijn. De totale tijd bedroeg 3:47:58. Ten tijde van het publiceren van dit stuk is nog niet duidelijk hoeveelste de L8 in zijn klasse is geworden, maar die uitslag zal volgen.

Wel complimentje aan JOK voor de goede zorg voor het heen- en terugvaren van de beide sloepen, waarbij beide tochten fantastisch waren, wat ervoor heeft gezorgd dat het een onvergetelijk weekend is geworden, bedankt namens de voltallige (overige) bemanning!

Kijk hier voor de uitslag.