Skeg race 2017, verslag van de Organisatie

Zaterdagochtend 2 september +10:00 uur vertrekken we met een kar vol met bakspullen, richting Hindeloopen. In Hindeloopen aangekomen staat het één en ander al klaar. Wij installeren onze branders en bakpannen, olie erin en opwarmen maar. 2000 Scholletjes worden al klaargemaakt voor het bakken en om een uur of 12 komen de eerste gebakken scholletjes uit olie. Daar zijn ook al de eerste liefhebbers, de 88 jaar oude tweeling de gezusters Pauze, beide in de zelfde plissé rok. 12:00 uur is voor de oudjes etenstijd, na de scholletjes en in het heerlijke middagzonnetje komen de twee van huis meegenomen bruine boterhammen met kaas op tafel. Ondertussen kunnen we genieten van optredens van de verschillende dansgroepen die afwisselend hier op de haven kade en in de stad optreden. Lopend door de stad komende de kraampjes tegen met oude ambachten, lokale kunstenaars en streek producten. Tegen over het gebouw van de reddingsmaatschappij is het omroepconcours. Al met al heel gezellig vertoeven. Op het IJsselmeer wordt er een wedstrijd gezeild met Staverse jollen. Even verderop op het IJsselmeer zien we de viskotter van de familie Bootsma liggen met de Zevenwolden vlag in top, de finishlijn ligt er mooi ruim in en nu wachten op de eerste schepen die fineshen.

Langzamerhand wordt de haven gevuld met deelnemers van de Skeg race. Gebroederlijk liggen ze naast elkaar en praten na over de zeilwedstrijd en gaan de kade op voor een gebakken visje en wat te drinken. Om half 5 zien we nog een gezamenlijk uitvoering van alle dansgroepen op de kade. Op het podium bouwt de band Drivin back hun instrumenten en muziekinstallatie op (deze band is gesponsord door de Boekanier ) Ze spelen prachtige rock-‘n-roll nummers van Elvis’s Presley en gevoelige nummers van John Denver voor ons. Dit alles in het mooie middagzonnetje. Wat wil een mens nog meer. Het bleef nog lang erg gezellig op de kade. Tegen half 9 liep het langzaam vol in De Fûke. Daar werden we muzikaal ontvangen door Alisa Stekelenburg op gitaar met haar vriendin dit zingt. Ze speelden prachtige zestigers en zeventigers nummers voor ons. Dit klonk meteen weer gezellig en een ieder voelen zich er gelijk thuis. Om half 10 wordt er door Robert en Ton de dagprijs uitgereikt, de bekende pondjes paling, ter beschikking gesteld door de familie Bootsma. En niet alleen een pond paling voor de winnaars maar ook voor degenen die de finish op de laatste seconde haalden, de familie van der Ree. Ook voor Frans en Kent Keming een pond paling, zij haalden de finish helemaal niet. In De Fûke kon men nog lang genieten van de muziek en gezellig napraten over het zeilen. Op de kade speelde de band Drivin back ook nog door tot in de late uurtjes. De Skeg race het gezelligste evenement door leden ván de Zevenwolden en vóór leden van de Zevenwolden. Hebt u dit moois allemaal moeten missen?  Geen nood de volgende Skeg race staat alweer gepland op 1 en 2 september 2018. Komt allen want zoiets gezelligs wilt u toch niet missen.

 

Commissie Scherp-, Rond- en Plat