verslag knrm avond

Gedurende de wintermaanden worden er een aantal presentatie gegeven in ons clubgebouw. Afgelopen donderdag (1 februari) stond de KNRM op de rol. Erik Bootsma, lid van het station Lemmer, heeft ons een inkijk gegeven in de organisatie van de KNRM. Daarbij werd ingezoomd hoe de organisatie tot stand gekomen is, opgericht in 1824 door enkele notabelen in het kustgebied. In de loop der jaren is er veel veranderd, zeker op het gebied van de techniek. Doorlopend wordt er gekeken hoe de nieuwe generatie reddingsboten er uit moeten komen te zien. De laatste versie is een type met een zgn. bijlsteven.

De organisatie is daarbij afhankelijk van de gelden van donateurs, giften, legaten en wordt verder niet financieel ondersteund. Alle acties die zij uitvoeren zijn ook geheel kosteloos. Ook de bemanning doet dit geheel belangeloos buiten de symbolische uurvergoeding (bij acties) van € 1,25  welke nog stamt uit de periode van de oprichting. Het team is het belangrijkste die op de meest rare tijdstippen en onder zware condities naadloos op elkaar moet kunnen vertrouwen. Hiervoor is een terdege opleidingsplan voor ontwikkeld die wekelijks op het station wordt verzorgt maar ook o.a. in Schotland.

De foto’s en vooral het beeldmateriaal van een toevallige redding van een complete skûtsje bemanning voor de kust van Stavoren, gaven exact aan wat voor organisatie de KNRM is en vooral waar de bemanning op het station voor staan.