25e IFK Sloeproeien Lemmer groot succes voor de Lemster roeiers en roeisters

Door Patrick Kuipers

Eindelijk, na 2 jaar uitstel, was het dan eindelijk zover, de 25e editie van het Iepen Frysk Kampioenskip Sloeproeien, oftewel het IFK. Ook voor de 25e keer aanwezig is de trouwe wedstrijdleider René Bijlholt, die hiermee ook zijn jubeleum kon vieren. Het ontvangst van de roeiers en roeisters ging gepaard met een heerlijk stukje oranjekoek, mede mogelijk door Bakkerij Breimer. Traditiegetrouw is Lemmer, 2 weken voor de HT-race, het decor voor een enorm zware race van een kleine 23 kilometer over de Groote Brekken, Langesleat en het Brandemar. Met een deelnemersveld van ongeveer 70 sloepen en gunstig gezinde weergoden, beloofde het een mooie wedstrijd te worden.

De heren van de L8 starten als laatste met de Azorean High aan de wedstrijd, dus dat er sloepen moesten worden ingehaald voor een goede klassering, was een feit. Onder aanmoediging van de vele supporters werd Lemmer achtergelaten, om richting het eerste keerpunt op de Brekken te roeien op zo,n 5,5 kilometer. Vervolgens wordt er op de Brekken gekeerd om richting de Langesleat te roeien. Hier werden de eerste sloepen ingehaald en met een gemiddelde snelheid van rond de 10 km/h leek een goede uitslag in de maak. Echter bij wedstrijden van deze lengte, zit het venijn ‘em in de staart. Maar ook na het passeren van het Brandemar en de terugvaart op de Brekken, kwam de snelheid eigenlijk niet meer onder de 10 km/h. Uiteindelijk werd de 22,8 lange wedstrijd afgerond in een tijd van 02:17:20 wat goed was voor een 3e tijd in de eerste klasse en een 14e plaats overall. Met een 2e plaats van de dames in de hoofdklasse konden de Lemsters terugkijken op een geslaagd evenement.

Bij deze ook een groot compliment aan de organisatie van IFK Lemmer. Doordat bij dergelijke evenementen hulpverleners evident zijn, kon een roeier van de Kerwood uit Muiden bijtijds worden geholpen. Vanuit de laatste berichtgeving hebben wij begrepen dat de roeier nog steeds in het ziekenhuis verblijft en vanuit deze positie willen wij hem dan ook veel sterkte toewensen.

Wij willen iedereen bedanken voor de aanmoedigingen, als ook onze sponsoren:

Jumbo Altenburg Lemmer, Beach Club Lemmer, Snijder Bouw, Skipperland, Eerste Aanleg, Jachtbouw Knobbe, Kluspunt Lemsterland, Kuipers Heiwerken, Helder Financiele Diensten, IJB Groep, Talamex, Autobedrijf op de Hoek, Café Restaurant “de Brekken”, Droogwand.nl, Van’t Hek, café “de Laatste Stuiver”, KSP-Kunstgras, Friesland Goed,  Witteveen Groenprojecten en advies, Homan-Boerakker tuinonderhoud, Tickles, Zeilmakerij De Vries Maritiem, Reimert Engineering Services, EY, Expertise Bureau Janssen Jachtkeuren.nl, Rheinland Boote, Geotrack Telematics B.V., Osteopathie Wim van den Meerakker, Kluger´s Graveer- en Signbedrijf, Witteveen taxibedrijf.

Uitslagen zijn terug te vinden op: https://zevenwolden.nl/evenementen/ifk-sloeproeien/editie-2022/

Een impressie van de wedstrijd is terug te vinden op: https://www.youtube.com/watch?v=8EQu53jCyfk